• collettsgate 6 - map
  • 0169 oslo - norway
  • telephone +47 22 59 84 84
  • mobile +47 90 08 16 85
  • email mail@lautom.no
< 19. September - 19. October >

Kjetil Kausland


I vår trosset Kjetil Kausland egen frykt og forfengelighet og møtte svensken Martin Wojcik i en proffkamp i Mixed Martial Arts (MMA) i Teatergarasjen i Bergen. Performancen No Más var en delvis motvillig videreføring av Kauslands fotografier av MMA – utøvere i kamp,  No Holds Barred. Kausland har blant annet karakterisert No Más som en slags personlig botsøvelse, der  hans egen estetetiske erfaring i kampen i stor grad knyttet seg til opplevelsen av en total tilstedeværelse, en tilstand balansert mellom pur aggresjon og kontroll. Håpet var at noe av den fysiske intensiteten i No Más ville forplante seg til publikum, at lyden av bein som treffer kjøtt ville rive dem ut av den sedvanlige trygge betrakterrollen.

No Más ble en bevegende oppvisning i mangfoldig maskulinitet, en manifestasjon av radikal ærgjerrighet hos en mann som på vegne av sitt kjønn nekter å bli satt i bås. Drøye syv minutter tok det Wojcik å vinne over kunstneren, som hadde hele salens begeistrete, skrekkblandete sympati. Blodig, med et beinbrudd i ansiktet og en skadet tommel kom han fra det, preget av følelsen av å være absurd levende.

På den andre siden av No Màs har Kauslands gutteaktige beundring for MMA blitt mer nyansert, mindre naiv. Mens fotografiene i No Holds Barred eksponerte en intens tilstedeværelse som minner om og på det instinktive og dyriske i menneskenaturen, er de nyeste verkene til Kausland mer foruroligende. Fotografiene tatt post No Más portretterer andre dimensjoner av MMA-fighterene. Det mørke og brutale er tydeligere i utstillingens to fotografier av anonyme kjempende. Intensiteten i et blikk som konnoterer ondskap, parerer frykten i et annet.

Kausland er markant tilstede i utstillingen. Et stort selvportrett er tatt få minutt etter at han lå skamslått i buret. Det intense blikket til en ekstremt affektert, men kontrollert Kausland, umuliggjør en distansert betraktning. Performancen No Màs danner utgangspunkt for to videoverk, mens et grafisk silketrykk avslører et beinbrudd i ansiktet som en konsekvens av kampen.

Bergensbaserte Kjetil Kausland (1972) gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2005.

Kausland hadde sin første soloutstilling på No5 på Bergen Kunsthall i 2006 og har siden stilt ut på blant annet Sørlandets Kunstmuseum og Christianssands Kunstforening. Utstillingen er Kauslands andre separatutstilling på Lautom Contemporary.

 

Anmeldelse av No Más på BIT Teatergarasjen i Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift 3-4 2008

 Kjetil Kausland selfportrait

Kjetil Kausland
2:50, 2.round, TKO (ref stopage) 2008
C-print
110 x 140 cm
Ed. 5 + 2

 

Kausland NoMas Installation08

Kjetil Kausland
No Màs, 2008
HD-video
8 min, 20 sek
Ed. 5 + 1

 

Anmeldelse av No Más på BIT Teatergarasjen i Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift 3-4 2008